Dnes je bohužel zcela běžné, že v různých částech Evropy koupíte potraviny pod stejným názvem a od stejných výrobců, ale chuťově i kvalitativně zásadně odlišné. Stačí si vzpomenout na rybí prsty, které měly o 14 % méně masa, než ty ze západu, nebo na prací prášek Persil, který měl v německé verzi o 20 % více účinné prací látky. Obyvatelé příhraničních měst a obcí u nás z těchto důvodů raději jezdí za nákupy do Německa nebo Rakouska, do vnitrozemí dovážejí kvalitnější zboží speciální e-shopy. Tuto praxi dvojí kvality nejen u potravin zásadně odmítáme a trváme na tom, že nechceme být odbytištěm nekvalitních šuntů.
Dosud jsme podpořili návrh na zpřísnění kontroly složení a výrobního postupu. Chceme dále prosazovat zpřísnění pokut za porušování tohoto nařízení a dbát na stejný standard pro všechny občany EU. Budeme podporovat výrazný rozvoj místní produkce a spotřeby, zejména u surovin, kde jsme byli a máme předpoklad být soběstační, zejména v produkci místního sezonního ovoce, zeleniny, ale také ve výrobě masa a dalších potravin. Vyhrazujeme si právo na kontrolu kvality dováženého zboží.